Використання штучного осіменіння маток як спосіб підвищення ефективності племінної роботи з карпатською породою бджіл

Селекційні роботи із карпатською породою бджіл ведуться вже десятки років. Направлені вони на отримання наступного потомства з покращеними господарсько-корисними ознаками по відношенню до вихідних форм. В результаті були створені типи карпатських бджіл, з якими продовжуються роботи по їх вдосконаленню. Паралельно відбувається пошук і відбір матеріалу для створення нових типів чистопородних карпатських бджіл.
На цьому шляху, на сьогоднішній день, необхідним є впровадження штучного осіменіння у селекційний процес Із даною породою. Його використання дає змогу контролювати поєднання бажаних характеристик батьківських форм. Це в значній мірі прискорить удосконалення вже існуючих типів карпатських бджіл Вучківського, Рахівського та Говерла, а також допоможе у створенні нових.
Для закріплення у потомстві видатних задатків батьків карпатських бджіл Рахівського типу та отримання гібридного потомства від поєднання вище згаданих типів для його порівняльного вивчення, у відділі селекції і репродукції карпатських бджіл ННЦ “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича УААН» було закладено досліди з племінним матеріалом. Його отримали за допомогою використання способу штучного осіменіння, розробленого на кафедрі ім, В.А. Нестерводського Національного аграрного університету. Для цього, відповідно з домовленістю, на кафедру бджільництва із м. Мукачеве 29.06.2006 року було доставлено бджолопакет, у якому знаходились неплідні бджоломатки трьох типів та трутні Рахівського типу. Бджолиним маткам штучно ввели по 12-15мкл сперми в зону отвору піхви, застосувавши синтетичну насадку для капіляра. Осіменіння проводили без використання вуглекислого газу. Із одержаних маток на пасіки відділу селекції і репродукції способом вказаним вище 03.07. було доставлено 19 запліднених маток, їх цього ж дня було підсаджено у нуклеуси, відводки та сім’ї. Прийняті бджолами 18 маток вже на 3-4 день після підсадки почали відкладати запліднені яйця.
Після штучного осіменіння з використанням нового способу введення сперми вихід плідних бджолиних маток становив 86%. З’ясовано, що після осіменіння вони розпочали відкладати яйця на 6-7 день (включаючи З доби транспортування). Оцінка відтворної функції бджолиних маток показала, що за якістю засіву, Інтенсивністю репродуктивної діяльності вони не поступаються тим, які парувались природно.
У лабораторії відцілу селекції і репродукції карпатських бджіл паралельно штучно осіменяли бджолині матки за допомогою чеського апарату, автором якого є доктор Весели. Мета цієї роботи була така ж – отримати потомство міжтипових гібридів для їх вивчення. Отримані таким способом плідні матки після підсадки їх у нуклеуси починали відкладати яйця на 5-8 день.

Залишити відповідь