Свято меду

15 вересня ледве перші промені сонця піднялися над горизонтом, як в самому центрі міста Мукачево з’явилося палаткове містечко, на столах якого виросли гори найрізноманітнішого посуду наповненої ароматним медом. Так в місті почалося традиційне «Свято меду», організоване міським суспільством бджолярів-любителів за сприяння Мукачівського міськвиконкому.

Проте урочисте відкриття свята меду відбулося 16 вересня з 12 до 14 годин в період перерви роботи наукової конференції. У церемонії відкриття брали участь представники міської влади, Президент Союзу бджолярів України Боднарчук Л.І., голова міського суспільства бджолярів-любителів Кречковський В.Й. і почесні бджолярі Закарпаття. Потім о. Митрофан і Леонід освятив мед і інші продукти бджільництва, представлені на виставці-ярмарку. Тут же, традиційно, вручили 24 л освяченого меду батькам дитячих сімейних будинків.

Родзинкою відкриття свята був концерт, організований міським будинком школяра. Скільки юних талантів росте в нашому місті? Спеціально до «Свята меду» керівник кружка Наталія Вікторівна Власенко написала музику для пісень «Бджілка» на слова Маргарити Меденці і «Медове літо» на слова Куруц Алли, які виконали юні співачки Ангеліна Попова і Куруц Аня. Всі танцюристи і співаки надовго залишили в серцях глядачів гарний настрій. А під умілим керівництвом керівника театру моди «Ексклюзив» Ангеліни Попової мукачівські малі модниці продемонстрували костюми «бджолиної моди», які виготовили своїми руками.

Що ж ще цікавого побачили цього року жителі міста і численні гості на «Святі меду»? Окрім різноманітних сортів меду в самих різних упаковках з красивими етикетками, око радувало оригінальне оформлення торгових наметів. Мукачівська спілка бджолярів оформила куточок із старовинними сапетками і вуликом-колодою. А поряд стояли сучасні вулики на фоні карпатської ялинки і білої берези, символізуючи дружбу закарпатських і російських бджолярів, оскільки щорічно із Закарпаття до Росії поставляються тисячі бджолопакетові і бджоломаток.

Біля скляних демонстраційних вуликів завжди було багатолюдне. Де ще міський житель може так близько познайомитися із загадковим життям бджіл, як не на святі?

Про життя бджолярів суспільства розповідали два великі фотостенди, де було багато цікавих фотографій з життя бджолярів.

Золотий вулик у вигляді шестигранної колоди інформував тих, що прийшли на свято про життя і діяльність співробітників кафедри бджільництва Московської сільськогосподарської академії ім. К.А. Тімірязєва і Закарпатського бджолорозплідника: Г.А. Аветисяна, В.А. Губіна, І.К. Давиденко, А.В. Морозова, В.А. Гайдара, В.П. Пилипенко, В.Д. Хижі, Ю.А. Черевко, І.І. Юрика, І.І. Мерцина, І.А. Мерцина, які внесли величезний внесок у вивчення і селекцію карпатських бджіл.

Окрім меду на виставці–ярмарку широко були показані інші продукти бджільництва, а також різний бджільницький інвентар, література для бджолярів і для любителів продуктів бджільництва.

Свято продовжувалося всі три дні роботи конференції і вже переступив міський статус і перетворився на регіональний. У ньому беруть участь не тільки бджолярі Закарпаття, але і інших областей України.

Додому відвідувачі свята понесли з собою ароматний смачний мед, гарний настрій і масу вражень, а учасники роз’їхалися по будинках з пам’ятними дипломами. Спеціальний диплом за краще оформлення торгового намету одержала Євгенія Гайдар, а диплом за кращий асортимент бджільницької продукції дістався Віктору Пересті.

«Свято меду» сподобалося жителям і гостям нашого міста. Мукачівська спілка бджолярів проводитиме його щорічно на початку вересня. Запрошуємо всіх на наше свято!

Докладнішу інформацію про наше свято і Мукачівську спілку бджолярів можна знайти за електронною адресою, написавши листа В. Кречковскому.

Залишити відповідь